28/5/20

18 ΜΑΪΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Mε μικρή καθυστέρηση μια όμορφη ημέρα..η ημέρα Μουσείου!!!

Κάθε χρόνο από το 1977 έχει καθιερωθεί Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου. Αυτή η μέρα είναι μια ευκαιρία να θυμόμαστε τη σημασία των Μουσείων στην ανάπτυξη του πολιτισμού και της κοινωνίας.
Βάσει του σύγχρονου ορισμού τους τα μουσεία ικανοποιούν μια ιδιαίτερη ανθρώπινη ανάγκη, τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου για το πώς έζησαν οι άνθρωποι και τι πέτυχαν στο χθες.Τα μουσεία είναι χώροι που μπορούν να επιδείξουν στο πλατύ κοινό πώς διαμόρφωσαν τα γεγονότα και οι πεποιθήσεις των ανθρώπων του παρελθόντος την εμπειρία του παρόντος.
ΕΙΔΗ  ΜΟΥΣΕΙΩΝ:
  • Αρχαιολογικό Μουσείο
  • Μουσείο Τέχνης
  • Ιστορικό Μουσείο
  • Ναυτικό Μουσείο
  • Στρατιωτικό και Πολεμικό Μουσείο
  • Μουσείο Τεχνολογιών
  • Μουσείο Επιστημών
Τα πρώτα μουσεία ξεκίνησαν ως ιδιωτικές συλλογές των πλούσιων ατόμων, οικογενειών ή ως ιδρύματα της τέχνης και των σπάνιων ή περίεργων φυσικών αντικειμένων και έργων τέχνης. Αυτά ήταν συνήθως εμφανίζονταν στα λεγόμενα δωμάτια των θαυμάτων ή ντουλάπια των αξιοθέατων. Η πρόσβαση του κοινού ήταν συχνά δυνατή  για τους «αξιοσέβαστους», ιδίως σε ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης, αλλά έπρεπε να ανέχονται τα καπρίτσια του ιδιοκτήτη και του προσωπικού του. Το παλαιότερο εν λόγω μουσείο ως αποδεικτικό στοιχείο, είναι το μουσείο Ennigaldi-Nanna , που χρονολογείται από το 530 π.Χ. και περιελάμβανε αρχαιότητες από τη Μεσοποταμία.
Το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα το 1829. Από τότε η αρχαιολογική συλλογή εκτέθηκε σε διάφορα μέρη, μέχρι το 1858 όταν προκηρύχθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την τοποθεσία και το σχέδιο του μουσείου. Η τοποθεσία που βρίσκεται τώρα το μουσείο δωρίθηκε από την Ελένη Τοσίτσα και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1866 και ολοκληρώθηκε το 1889, χρησιμοποιώντας κονδύλια από την ελληνική κυβέρνηση, την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρία και την κοινότητα των Μυκηνών. Μεγάλοι ευεργέτες ήταν επίσης και οι Δημήτριος και Νικόλαος Βερναρδάκης από την Αγία Πετρούπολη οι οποίοι έδωσαν μεγάλο χρηματικό ποσό.
Τώρα, απάντησε στις ερωτήσεις του φύλλου εργασίας (εδώ)

Μπορείτε,να συμπληρώσετε το παρακάτω σταυρόλεξο με τις κατάλληλες λέξεις εδώ. Αν χρειαστεί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το λεξικό σου.

Τέλος, μπορείς να παίξεις μαντεύοντας, ποια είναι, αλλά και πού βρίσκονται τα αγάλματα που θα εμφανίζονται στις εικόνες:

ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΤΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ!